Schadevrije jaren
Als je gaat verdiepen in autoverzekeringen dan ontkom je niet aan de term schadevrije jaren. Schadevrije jaren zijn belangrijk voor de premie van je autoverzekering. Als je de auto wil verzekeren moet je het aantal schadevrije jaren weten. Hoe zit het nu precies met schadevrije jaren. Wat zijn schadevrije jaren en hoe werkt het met schadevrije jaren? Lees in dit artikel alles over schadevrije jaren.
- Schadevrije jaren
- Wat zijn schadevrije jaren?
- Hoe bouw je schadevrije jaren op?
- Daling schadevrije jaren na schadeclaim – hoeveel jaren verlies ik?
- Negatieve schadevrije jaren
- Hoe lang blijven negatieve schadevrije jaren staan?
- Schadevrije jaren afkopen
- Schadevrije jaren nodig voor autoverzekering vergelijken
- Hoeveel schadevrije jaren kan je maximaal opbouwen?
- Schadevrije jaren opvragen – Hoeveel schadevrije jaren heb ik?
- Vanaf 1 juli 2024 een nieuw systeem voor schadevrije jaren
- Schadevrije jaren kloppen niet
- Schadevrije jaren berekenen
- Voorbeeld berekening schadevrije jaren
- Manieren om schadevrije jaren aan te tonen
- Waar moet ik op letten bij het opgeven van schadevrije jaren?
- Schadevrije jaren vervallen na verloop van tijd
- Goedkope autoverzekering zonder schadevrije jaren
- Schadevrije jaren tweede auto
- Schadevrije jaren scooter meenemen naar autoverzekering
- Schadevrije jaren motor meenemen naar de autoverzekering
- Schadevrije jaren verdelen na scheiding
- Schadevrije jaren overnemen na overlijden
- Schadevrije jaren overdragen aan kind
- Schadevrije jaren uit het buitenland meenemen
- Weetjes over schadevrije jaren
- Een no-claim beschermer beschermt niet je schadevrije jaren
Wat zijn schadevrije jaren?
De premie van de autoverzekering wordt voor een groot deel bepaald door de hoogte van het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Schadevrije jaren zijn jaren waarin je een autoverzekering op naam hebt gehad en geen schade hebt geclaimd. Elk jaar dat je schadevrij rijdt krijg je een extra schadevrij jaar erbij. Aan de hand van jouw schadevrije jaren word je ingeschaald op de bonus-malus ladder (ook wel bonus malus tabel genoemd). Dit is de kortingsladder van de autoverzekeraar. Hoe hoger je ingeschaald wordt op deze ladder hoe meer korting je krijgt op de autopremie. Deze korting wordt no-claim korting genoemd (lees hier meer over no-claim korting). De verzekeraar vraag altijd naar het aantal schadevrije jaren. Je kan alleen aantoonbare schadevrije jaren gebruiken. Niet aantoonbare schadevrije jaren zijn bijvoorbeeld jaren waarin je in iemand anders zijn auto hebt gereden, zonder dat je bekend was bij de verzekeraar.
FBTO autoverzekering
- Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
- Zelfde no-claim voor tweede auto
Hoe bouw je schadevrije jaren op?
Ieder jaar dat je een autoverzekering op naam hebt staan (en geen schade claimt in dat jaar) bouw je een schadevrij jaar op. Je bouwt ook schadevrije jaren op als jij bekend staat als de “regelmatige bestuurder” bij de autoverzekering. Het kan voorkomen dat de autoverzekering niet op jouw naam staat, maar bijvoorbeeld op die van je partner. Als jij het meeste rijdt in de auto dan ben je de regelmatige bestuurder. Dit moet je wel doorgeven aan de verzekeraar.
Daling schadevrije jaren na schadeclaim – hoeveel jaren verlies ik?
Als je een schade claimt na een ongeluk (een kleine schade of grote schade, het schadebedrag maakt niet uit) dan verlies je vijf schadevrije jaren. Het hangt wel af van de schadeoorzaak. Bij schade die je zelf hebt veroorzaakt (bij je eigen auto of bij iemand anders) zak je in schadevrije jaren. Bij schade die je niet zelf hebt veroorzaakt zoals stormschade, ruitschade of brandschade zak je niet in schadevrije jaren. Een uitzondering is schade door vandalisme. Bij een schadeclaim door vandalisme daal je ook vijf schadevrije jaren. Wil je precies weten wanneer je schadevrije jaren kwijt raakt? Lees meer over wanneer raak je schadevrije jaren kwijt. Lees ook wat de gevolgen voor schadevrije jaren zijn na parkeerschade.
Negatieve schadevrije jaren
Als je weinig schadevrije jaren hebt en je claimt dan een schade dan kan je in een negatief saldo terecht komen. Dit worden ook wel min jaren of negatieve schadevrije jaren genoemd. Je komt met deze negatieve jaren terecht in de “malus” van de bonus-malus kortingsladder. Negatieve jaren betekent in de praktijk minder korting bij je verzekeraar, een toeslag op je premie of in sommige gevallen zelfs weigering bij een nieuwe autoverzekeraar. De regel is hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd hoe meer korting je ontvangt. Als je veel schadevrije jaren hebt zal je niet snel in een min saldo terecht komen. Lees meer over auto verzekeren met negatieve schadevrije jaren en autoverzekering met min jaren.
Direct een verzekering afsluiten? Met min jaren kan je terecht bij Centraal Beheer
Centraal Beheer autoverzekering
- 3 jaar aanschafprijs vergoed
- Gratis vervangend vervoer
Hoe lang blijven negatieve schadevrije jaren staan?
Je kan maximaal tot – 5 komen met de schadevrije jaren. Als je op -5 staat dan duurt het 5 jaren voordat je weer op 0 staat. Er is echter een snellere oplossing. Dat is door geen autoverzekering meer op naam te hebben voor 3 jaar. Na 3 jaar geen verzekering meer op naam te hebben vervallen bij de meeste verzekeraars je (negatieve schadevrije) jaren. Is geen autoverzekering nemen geen oplossing? Dan moet je wachten tot je helemaal uit de min bent.
Schadevrije jaren afkopen
Wanneer je schadevrije jaren afkoopt dan doe je niets anders dan schade voor eigen rekening nemen. Na een schadeclaim zak je vijf schadevrije jaren. Als je ervoor kiest om zelf het schadebedrag voor rekening te nemen dan voorkom je dat je vijf jaren zakt. Het is mogelijk om tot één jaar na de schadedatum zelf de schade te betalen. Deze termijn verschilt per autoverzekeraar. Zeker bij kleine schades kan het interessant zijn om zelf te betalen.
Met name voor de beginnende bestuurder is het interessant om schadevrije jaren af te kopen. Een beginnend bestuurder komt namelijk al snel in negatieve schadevrije jaren. Met negatieve jaren krijg je een premietoeslag die al snel kan oplopen. Een eenmalige afkoopsom door zelf de schade te betalen kan op lange termijn veel geld schelen.
Schadevrije jaren nodig voor autoverzekering vergelijken
Je kan tegenwoordig op veel sites de verzekering voor de auto vergelijken. Zo kan dat ook op deze site: zie autoverzekering vergelijken. Om een goede vergelijking te maken heb je het juiste aantal schadevrije jaren nodig. Als je niet het juiste aantal schadevrije jaren invoert dan krijg je een verkeerde vergelijking. De impact van schadevrije jaren op de premie is erg hoog.
Hoeveel schadevrije jaren kan je maximaal opbouwen?
Je kan maximaal 99 schadevrije jaren opbouwen. In de praktijk haalt niemand dit aantal.
Schadevrije jaren opvragen – Hoeveel schadevrije jaren heb ik?
Jouw schadevrije jaren staan opgenomen in Roy data. Dit is een gezamenlijke database van verzekeraars. Elke verzekeraar registreert in deze database het aantal schadevrije jaren wat een verzekerde heeft opgebouwd. De Roy data wordt beheerd door de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS). Je kan schadevrije jaren niet opvragen bij de RDW. Dit is een veelvoorkomend misverstand. Je kan bij stichting SEPS een inzageverzoek doen voor het inzien van het aantal schadevrije jaren wat je hebt. Zie hier inzageverzoek Roy data via SEPS. Let op! Als je op dit moment nog een autoverzekering hebt dan zijn de gegevens bij Roy data waarschijnlijk nog niet up to date. Na beëindiging van de autoverzekering, bijvoorbeeld wanneer je overstapt, zal de oude autoverzekeraar jouw schadevrije jaren updaten in Roy data. Om het meest actuele beeld te krijgen van de schadevrije jaren is het beter om deze direct op te vragen bij je huidige verzekeraar. Lees meer over wat zijn mijn schadevrije jaren.
Vanaf 1 juli 2024 een nieuw systeem voor schadevrije jaren
Vanaf 1 juli 2024 verandert de Roy data. Dit wordt vervangen voor een nieuw systeem. Het nieuwe systeem werkt anders dan Roy-data. Het systeem berekent centraal het aantal schadevrije jaren op basis van de geleverde “events” van verzekeraars. Events zijn bijvoorbeeld een schadeclaims, een datum van opzeggen van verzekering, of ingangsdata van nieuwe verzekeringen. De opbouw van de schadevrije jaren, op basis van deze events, is in het nieuwe systeem altijd inzichtelijk voor jou. Je kunt zelf zien hoe je schadevrije jaren zijn opgebouwd en wanneer je bijvoorbeeld bent teruggevallen in jaren. De verzekeraar heeft ook toegang tot deze informatie. Je kan de informatie in het systeem raadplegen en gaan gebruiken als je bijvoorbeeld aan het oriënteren bent op een andere verzekeraar (met een vergelijking).
Centraal Beheer autoverzekering
- 3 jaar aanschafprijs vergoed
- Gratis vervangend vervoer
Schadevrije jaren kloppen niet
Kloppen jouw schadejaren in de Roy data niet? Dan moet je dit recht zetten. Dit kan door contact op te nemen met de verzekeraar die het laatst voor jou de schadevrije jaren heeft aangepast. Dit is altijd de verzekeraar van de autoverzekering die u als laatste heeft beëindigd. Deze verzekeraar kan de registratie aanpassen. Het heeft geen zin om de beheerder van de Roy data te benaderen. Deze wijzigen geen gegevens dat doen alleen de verzekeraars.
Schadevrije jaren berekenen
Hoe bereken je schadevrije jaren? Als je weet hoeveel schadevrije jaren je in Roy data hebt staan dan kan je zelf de schadevrije jaren berekenen. Je moet dan het aantal schadevrije jaren wat je hebt opgebouwd na de laatste registratie optellen. Zo weet jij het aantal schadevrije jaren.
Voorbeeld berekening schadevrije jaren
Bij je eerste autoverzekeraar heb je 10 schadevrije jaren opgebouwd. Je bent op gegeven moment overgestapt naar een nieuwe verzekeraar. Op het moment van overstappen heeft de oude verzekeraar 10 schadevrije jaren in Roy data gezet. Inmiddels zit je 5 jaar en 7 maanden bij de nieuwe verzekeraar. Je hebt dan in ieder geval 10 + 5 jaren = 15 schadevrije jaren. Bij sommige verzekeraars krijg je voor de 7 maanden nog een extra schadevrij jaar toegekend. Dit wordt dan naar boven afgerond. Je zou dan neerkomen op 16 schadevrije jaren. Dit afronden verschilt per verzekeraar.
Tot 80% korting? Met jouw schadevrije jaren 80% korting krijgen? Dat kan bij InShared vanaf een x aantal schadevrije jaren. Bekijk de InShared autoverzekering.
Manieren om schadevrije jaren aan te tonen
Hoe kom ik achter mijn schadevrije jaren? Er zijn diverse manieren om te achterhalen (opzoeken) hoeveel schadevrije jaren je hebt. We hebben vier manieren op rij gezet om jouw schadevrije jaren aan te tonen.
1. Opvragen bij verzekeraar
Indien je een autoverzekering hebt die na 1 september 2007 is afgesloten dan staan jouw schadevrije jaren in de Roy Data. De verzekeraar heeft toegang tot de Roy Data en kan zo jouw schadevrije jaren nagaan. Het kan voorkomen dat de verzekeraar jouw schadevrije jaren niet kan vinden in de Roy Data. In dit geval moet je even contact opnemen met de oude verzekeraar om jouw gegevens bij te werken.
2. Royementsverklaring afgeven
Als je jouw huidige verzekering opzegt dan stuurt de verzekeraar een royementsverklaring op. Dit is het bewijs dat de autoverzekering is beëindigd. Op deze verklaring staan ook jouw schadevrije jaren. De royementsverklaring is een jaar geldig. Veel verzekeraars zijn gestopt met het automatisch sturen van een royementsverklaring.
3. Leaseverklaring overhandigen
Bouw je schadevrije jaren op met (private) lease? Als je een leaseauto rijdt (bijvoorbeeld via Leaseplan) dan bouw je geen schadevrije jaren op. Aan het einde van het leasecontract ontvang je een leaseverklaring (lees verder wat is een leaseverklaring). Hierop staat het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden. Sinds 1 januari 2022 moeten autoverzekeraars deze verklaring accepteren om deze om te zetten in schadevrije jaren. Houdt wel rekening ermee dat kleine schades ook vermeld worden op de leaseverklaring. De leaseverklaring is een jaar geldig. Begin je met zakelijk of private leasen? Controleer dan of je de reeds bestaande schadevrije jaren behoudt. Lees meer over private lease en schadevrije jaren en zakelijk leasen en schadevrije jaren.
4. Werkgeversverklaring
Sommige mensen rijden in een auto van de zaak. Dit kan een leaseauto of een eigen auto van het bedrijf zijn. Je bouwt dan wederom geen schadevrije jaren op omdat de verzekering afgesloten is via jouw bedrijf. Je kan in dit geval een werkgeversverklaring opvragen waarin vermeld wordt dat je schadevrij hebt gereden in de jaren dat je gebruik hebt gemaakt van de auto. Verzekeraars gaan wel streng om met werkgeversverklaringen. Ze hebben bijvoorbeeld vaak voorwaarden waarbij ze willen dat jij de enige bestuurder bent van de auto. Er zijn ook verzekeraars die een werkgeversverklaring niet accepteren.
5. Direct opvragen bij Roy data
Je kan uiteraard ook zelf direct de schadevrije jaren checken via Roy data van Stichting SEPS. Controleer wel of de gegevens up to date zijn en dat je laatste verzekeraar de jaren heeft bijgewerkt. Het opvragen van de jaren kan een aantal dagen duren. Zie ook inzageverzoek Roy data via SEPS.
Waar moet ik op letten bij het opgeven van schadevrije jaren?
Als je een nieuwe autoverzekering gaat afsluiten, bijvoorbeeld bij het overstappen, dan is het van belang dat je het juiste aantal schadevrije jaren opgeeft. De verzekeraar kan de schadevrije jaren zelf opvragen, maar soms moet je het zelf aantonen. Het is belangrijk om de juiste schadevrije jaren op te geven. Let op de volgende zaken bij het opgeven van de schadevrije jaren.
Schadevrije jaren zijn niet hetzelfde als tredes
Aan de hand van de schadevrije jaren wordt je ingeschaald in een trede op de bonus malus ladder. In veel gevallen is het aantal schadevrije jaren gelijk aan de trede. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Bij sommige verzekeraars zijn tredes en schadevrije jaren niet gelijk aan elkaar. Lees meer over het verschil tussen schadevrij jaar en trede.
Hogere trede dan schadevrije jaren
Het kan zo zijn dat je geniet van een korting bij jouw huidige autoverzekeraar, doordat je bijvoorbeeld in een hoge trede zit van de bonus-malus ladder. De positie waarop je staat in de kortingsladder staat in principe los van het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Schadevrije jaren en tredes zijn niet hetzelfde. Wellicht sta je in een hoge trede, vanwege een no-claim beschermer. Met een no-claim beschermer val je na een schadeclaim wel vijf jaren terug in schadevrije jaren, maar behoud je de korting (en blijf je in dezelfde trede).
Let op bij overstappen als je in een hogere trede zit met lagere schadevrije jaren
Als je gaat overstappen wanneer je in een hogere trede zit dan het aantal schadevrije jaren dat je hebt dan kom je van een koude kermis thuis. Als je gaat overstappen kijkt de verzekeraar naar de schadevrije jaren en niet naar de trede. Hierdoor kom je bij de nieuwe verzekeraar waarschijnlijk in een lagere trede terecht. Dan krijg je minder korting dan voorheen.
Gebruik bij berekenen autopremie schadevrije jaren niet trede
Als je per ongeluk bij het berekenen van jouw autoverzekering je huidige trede invoert in plaats van schadevrije jaren, dan krijg je een verkeerde berekening. Je moet in zo’n geval jouw feitelijke schadevrije jaren invoeren. Pas bij het invoeren van de juiste schadevrije jaren krijg je een goede inschatting of een overstap de moeite waard is.
Altijd de juiste schadevrije jaren opgeven
Als je geen juiste informatie opgeeft bij de verzekeraar dan kan dit betekenen dat je nooit verzekerd bent geweest. In dat geval kan je in grote problemen komen na een aanrijding met grote schade. Check goed of je de juiste informatie doorgeeft.
Direct een verzekering afsluiten? Bekijk eens de volgende verzekeraars: InShared en Centraal Beheer
Schadevrije jaren vervallen na verloop van tijd
Als je geen autoverzekering op naam hebt staan dan vervallen na verloop van tijd je opgebouwde schadevrije jaren. Zo kan iemand die jaren lang schadevrij heeft gereden, maar een tijd geen auto heeft gehad weer op 0 schadevrije jaren beginnen. De termijn wanneer schadevrije jaren vervallen verschilt per verzekeraar. Hier is nog geen uniform beleid over afgesproken. Er zijn verzekeraars waarbij schadevrije jaren 5 jaar geldig zijn. Ook heb je verzekeraars waarbij schadevrije jaren 4 jaar geldig zijn. De meeste hanteren een geldigheid van 3 jaar, maar er zijn ook verzekeraars die 1 jaar geldigheid toepassen. Lees meer over wanneer vervallen schadevrije jaren en hoe lang zijn schadevrije jaren geldig.
Goedkope autoverzekering zonder schadevrije jaren
Als je geen schadevrije jaren hebt opgebouwd dan ontvang je nauwelijks no-claim korting. De autoverzekering is dan relatief duur. Dit is vooral het geval voor jongere en beginnende bestuurders. Deze hebben nog geen schadevrije jaren kunnen opbouwen. Wij hebben uitgezocht waar je terecht kan voor een goedkope autoverzekering met 0 schadevrije jaren.
Schadevrije jaren tweede auto
Veel huishoudens hebben meer dan één auto. Als je al een auto hebt dan wil je graag de schadevrije jaren en de bijbehorende no-claim korting meenemen naar de tweede auto. Dit is niet mogelijk. Schadevrije jaren gelden alleen voor de eerste auto. Je kan de jaren en de no-claim korting niet gebruiken voor je tweede auto. Voor de no-claim korting is er een uitzondering die veel verzekeraars hanteren, namelijk de 2e auto regeling.
Met de tweede auto regeling kan je met de tweede auto dezelfde korting krijgen als die je krijgt de eerste auto. Dit geldt alleen als allebei de auto’s bij dezelfde verzekeraar zijn verzekerd. De tweede auto komt dan in dezelfde trede van de bonus malus schadevrije jaren tabel. Met de tweede auto regeling is het niet mogelijk om schadevrije jaren van de eerste auto mee te nemen of over te zetten naar de tweede auto.
Schadevrije jaren scooter meenemen naar autoverzekering
Bij de scooterverzekering heb je ook te maken met schadevrije jaren. Misschien heb je een aantal jaren scooter gereden en jaren opgebouwd. Het klinkt logisch dat je deze jaren mee zou kunnen nemen naar de autoverzekering. Niets is minder waar. De brommer schadevrije jaren zijn wezenlijk andere jaren. Je kan deze niet meenemen naar de autoverzekering. Meer weten over scooter jaren meenemen naar autoverzekering.
Schadevrije jaren motor meenemen naar de autoverzekering
Motorrijders bouwen ook schadevrije jaren op. Het is mogelijk om de opgebouwde schadevrije jaren van de motor mee te nemen naar de autoverzekering. De motor schadevrije jaren staan opgenomen in de Roy data. Lees meer over schadevrije jaren motor meenemen naar auto.
Neem je schadevrije jaren mee bij InShared. Check hun autoverzekering.
Schadevrije jaren verdelen na scheiding
Als je samen bent geweest dan stond de polis op de naam van een van de partners. Als je uit elkaar ging dan kreeg de polishouder de schadevrije jaren mee. Terwijl je mogelijk allebei hebt gereden in de auto. Omdat dit oneerlijk kan uitpakken is sinds 1 januari 2022 het mogelijk om schadevrije jaren te verdelen bij een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap. De partner die de polis heeft afgesloten bepaald een verdeelsleutel voor het overdragen. De verdeelsleutel komt in veel gevallen in goed overleg tot stand. In de praktijk zal dit leiden tot 50/50. De polishouder moet bij de verzekeraar een afstandsverklaring aanleveren. De overdracht kan dan tot stand komen. De andere partner krijgt op zijn of haar naam de schadevrije jaren bijgeschreven. Lees meer over autoverzekering en scheiding.
Schadevrije jaren overnemen na overlijden
Het kan voorkomen dat de partner die polishouder is overlijdt. De nabestaande partner neemt vervolgens de auto over op naam en begint weer op 0 schadevrije jaren. Dit is een oneerlijke situatie. Daarom is sinds 1 januari 2022 dit verandert. Het is mogelijk om de schadevrije jaren van de overledene over te dragen aan de partner die overblijft. Zo wordt voorkomen dat de nabestaande een hele hoge autoverzekeringspremie krijgt. De nabestaande moet wel op hetzelfde adres ingeschreven staan en een rijbewijs hebben. Het verzoek voor het overdragen van de schadevrije jaren overledene kan worden gedaan bij de verzekeraar. Lees meer over autoverzekering bij overlijden.
Schadevrije jaren overdragen aan kind
In sommige gevallen wil je mogelijk de schadevrije jaren overdragen aan je kind. Dit omdat je misschien stopt met autorijden, door overlijden of omdat feitelijk het kind meer in de auto rijdt. Ten aanzien van het overdragen van schadevrije jaren aan een kind bestaan er nog geen uniforme regels. Verzekeraars gaan verschillend met dit soort verzoeken om. Zo kan je als verzekerde bij InShared schadevrije jaren overdragen aan je kind door een afstandsverklaring. Een voorwaarde is wel dat het kind op het polisblad stond geregistreerd (als regelmatig bestuurder). Het kind kan nooit meer schadevrije jaren krijgen dan dat het zijn of haar rijbewijs heeft. Verder moet het kind ook ingeschreven staan op hetzelfde adres als de ouders. Andere verzekeraars waar er tot nu toe mogelijkheden zijn om schadevrije jaren over te dragen zijn ABN AMRO en OHRA. De consumentenbond is hard bezig om te strijden voor een eerlijke verdeling van schadevrije jaren. Mogelijk komt er in de toekomst een uniform beleid ten aanzien van het overzetten van schadevrije jaren naar kinderen.
Schadevrije jaren uit het buitenland meenemen
Heb je een tijd in het buitenland gewoond en daar een auto gereden? Dan heb je daar mogelijk schadevrije jaren opgebouwd. De autoverzekeraar in Nederland kan alleen schadevrije jaren zien die je in Nederland hebt opgebouwd. Om schadevrije jaren mee te nemen uit het buitenland kan je vragen om een schriftelijke verklaring van de buitenlandse verzekeraar. De meeste autoverzekeraars accepteren de buitenlandse verklaring. Sommige verzekeraars zullen voor je schadevrije jaren registreren andere geven je alleen korting. Andere verzekeraars accepteren alleen maar verklaringen uit specifieke landen, zoals Frankrijk, Duitsland en België. Een verklaring uit Turkije zal minder snel worden geaccepteerd. Er is geen uniform beleid onder verzekeraars omtrent buitenlandse schadevrije jaren.
Weetjes over schadevrije jaren
- Als je zelf geen schade hebt gereden, maar bijvoorbeeld iemand waaraan je de auto hebt uitgeleend, dan gaan er alsnog 5 schadevrije jaren van jouw polis af. De verzekeraar kijkt naar op wie zijn naam de verzekering staat en niet wie er gereden heeft. Let dus op aan wie je de auto uitleent!
- Een grote of kleine schade claimen maakt voor de terugval van schadevrije jaren niet uit. Je valt altijd 5 jaren terug na het claimen van een schade. Let hierop als je bijvoorbeeld een allriskdekking hebt en gemakkelijk denkt dat de verzekeraar jouw schade vergoed. Een claim kan namelijk in de toekomst grote gevolgen hebben voor jouw premiebedrag. In sommige gevallen is het verstandiger om kleine schades zelf te betalen. Lees hierover meer in het artikel “Schade claimen, of niet“.
- Als je geen no-claim beschermer hebt bij het claimen van een schade dan ga je meer premie betalen. Normaliter kan je bij een premiestijging de autoverzekering eenzijdig opzeggen. Bij een premiestijging door schadeclaim kan dit niet. Lees meer over de autoverzekering opzeggen.
Een no-claim beschermer beschermt niet je schadevrije jaren
Als je een no-claim beschermer hebt dan wordt de korting beschermt die je ontvangt op de autoverzekering. Als je een schade rijdt dan stijgt de premie niet. Je valt wel altijd terug in schadevrije jaren. Benieuwd naar welke autoverzekeraars die een aanvullende module no-claim bescherming aanbieden? Bekijk de autoverzekering met no-claim beschermer.
Direct een verzekering afsluiten? Check de volgende drie verzekeraars: InShared en Centraal Beheer
Centraal Beheer autoverzekering
- 3 jaar aanschafprijs vergoed
- Gratis vervangend vervoer