Het is verplicht een auto te verzekeren zodra de auto met kenteken op jouw naam staat. Je hebt in dit geval slechts de keuze uit drie verschillende soorten autoverzekeringen, namelijk een WA verzekering, een WA beperkt casco of all risk verzekering. Elke soort heeft zijn eigen dekking, maar wie zijn er nu verzekerd onder de autoverzekering? Wees goed verzekerd en sluit een autoverzekering af bij InShared.
Iedereen die (met toestemming) in een verzekerde auto rijdt is in beginsel verzekerd onder de autoverzekering. Behalve wanner er sprake is van joyriding, verhuur, lener heeft geen rijbevoegdheid of langdurige uitleen. Bij langdurige uitleen moet de hoofdbestuurder gewijzigd worden van de verzekering. Incidentele uitleen is wel toegestaan.
Wie er onder de autoverzekering verzekerd zijn
Iedereen die toestemming heeft gekregen van de eigenaar om in een verzekerde auto te rijden is verzekerd onder de autoverzekering van die auto. De autoverzekering is echter niet geldig wanneer de auto verhuurd is. In dat geval moet er een aparte verzekering afgesloten worden. Joyriding is ook niet verzekerd omdat bij joyriding geen toestemming is gegeven voor het gebruiken van de auto. Lees meer over joyriding en de autoverzekering.
Uitlenen auto
Bijna iedereen leent zijn of haar auto wel eens aan vrienden of familie uit. Dit gaat vaak om eenmalige of korte ritjes en daarom denk je er niet zo snel aan dat er in dit geval ook schade kan ontstaan. Maar hoe zit het dan met jouw autoverzekering? Het antwoord hierop is gelukkig heel eenvoudig. Als iemand anders in jouw auto rijdt en hiermee schade veroorzaakt, dan kan je die schade gewoon op jouw eigen autoverzekering claimen.
Maar wanneer jij van plan bent om je auto voor langere tijd aan iemand anders uit te lenen, of zelf van iemand anders voor een lange tijd een auto leent? Dan wordt het verhaal wel even anders. De auto moet dan namelijk worden verzekerd op naam van degene die hier het meest in rijdt, wat ook wel de hoofdbestuurder of regelmatige bestuurder genoemd wordt. Dat kan bijvoorbeeld je kind zijn.
Wanneer je de auto uitleent aan iemand met een rijontzegging of iemand die geen rijbewijs heeft dan is de auto niet verzekerd. Wanneer iemand zonder rijbewijs schade veroorzaakt dan is dit niet gedekt. Voorkom ellende en controleer of degene die uw auto leent de rijbevoegdheid heeft.
De hoofdbestuurder hoeft niet de eigenaar van de auto te zijn
De hoofdbestuurder is dus de persoon die het meest in de auto rijdt. Dit is niet altijd de eigenaar van de auto. Want als een vader bijvoorbeeld een auto voor zijn zoon koopt en hier een verzekering voor afsluit, dan zal de zoon degene zijn die in de auto rijdt en is dus de hoofdbestuurder. De vader is enkel de eigenaar van de auto en de verzekeringnemer. De premie van de autoverzekering wordt mede bepaald op basis van de leeftijd van de hoofdbestuurder. Is de zoon een jong iemand van 18? Dan zal de premie veel hoger liggen. Lees meer over autoverzekering jongeren.
Partner en autoverzekering
Ben je partners van elkaar en wonen jullie beiden op hetzelfde adres? Dan mogen jullie allebei in de auto rijden. Het maakt hierbij niet uit hoe vaak.
Kind en autoverzekering
En als je kind zo vaak in je auto rijdt dat hij of zij in feite de regelmatige bestuurder is en niet jij? In dat geval moet de autoverzekering op zijn of haar naam komen of moet deze als dagelijkse bestuurder op je polis komen te staan.
Houd er echter wel rekening mee dat de schadevrije jaren hierbij op de verzekernemer geregistreerd worden. Het kind in het voorbeeld hierboven bouwt dus geen schadevrije jaren op.
Joyriding en autoverzekering
Maar hoe zit het met joyriding? Welnu, zonder geweldpleging moet de WA verzekering van de desbetreffende auto de schade van derden betalen indien er een ongeluk plaats vindt. De verzekeraar kan daarna de schade op de joyrider proberen te verhalen. Plus het is belangrijk om te weten dat de schade die bij joyriding aan jouw eigen auto is ontstaan, enkel vergoed wordt als je over een WA beperkt casco of all risk autoverzekering beschikt.
Wat is gedekt met de verschillende autoverzekeringen?
De WA autoverzekering biedt de minst uitgebreide dekking, want het biedt namelijk géén dekking voor de schade aan jouw eigen auto, en vergoedt dus enkel de schade die jij met jouw auto aan anderen toebrengt.
De WA beperkt casco autoverzekering vergoedt wat meer schades dan de povere WA verzekering. Als er bijvoorbeeld schade aan je auto ontstaat door brand, een heftige storm of diefstal, dan vergoedt de verzekeraar deze schade eveneens. Mogelijke ruitschade valt ook onder de dekking van een WA beperkt casco verzekering.
Je kunt, voor als je een vrij jonge auto hebt, natuurlijk ook voor een all risk autoverzekering gaan. De all risk autoverzekering biedt dezelfde dekking als de WA plus (beperkt casco) autoverzekering, aangevuld met dekking voor schade aan de eigen auto. Hierbij kan je denken aan schade door bijvoorbeeld een aanrijding waar je eigen schuld bij hebt. Sluit een allrisk autoverzekering af bij InShared!
Een aanvullende verzekering voor alle inzittenden
Maar hoe zit het naast de bestuurder met al zijn of haar passagiers? Op welke wijze zijn deze verzekerd onder de autoverzekering?
Bij een basisdekking is enkel de schade aan jouw eigen auto of de schade van een andere partij gedekt. Wil jij daarnaast nog mogelijke schade vergoed krijgen die jij zelf als bestuurder of één van jouw passagiers bij een ongeval oploopt? Zelfs als jij hiervan de veroorzaker bent? Dan kan je jouw autoverzekering met een verzekering voor inzittenden aanvullen.
Met zo’n inzittendenverzekering krijg je namelijk tevens een vergoeding voor de schade die jij aan jouzelf, medepassagiers en eventuele bezittingen op zou lopen. Een inzittendenverzekering is zodoende een bijzonder nuttige aanvullende verzekering die je bij elke autoverzekering af kan sluiten. Het is daarmee een extra aanvulling op jouw basisdekking en kan zowel bij een WA verzekering, een WA beperkt casco of all risk autoverzekering afgesloten worden om zo nog meer risico’s te dekken.
Twee verschillende soorten inzittenden verzekeringen
Er bestaan twee verschillende soorten verzekeringen voor inzittenden. De eerste is een pure ongevallen inzittendenverzekering: deze zal een vast bedrag uitkeren bij mogelijke blijvende invaliditeit of bij het overlijden van één van de inzittenden die zich tijdens een ongeval in de auto bevonden. Reguliere medische kosten vallen hier echter niet onder, want deze vallen standaard onder de dekking van de eigen zorgverzekering.
De tweede optie is een uitgebreide schadeverzekering voor inzittenden, waarbij de actuele of werkelijk geleden schade uitgekeerd wordt. Het betreft hier zowel letselschade als een mogelijke materiële schade.
Deze laatste biedt als schadeverzekering een maximale uitkering, die echt vele malen hoger is dan bij een ongevallen inzittendenverzekering.
De dekking van een inzittendenverzekering
Met een inzittendenverzekering bent je verzekerd als jij of iemand anders die in jouw auto zit door een ongeluk met deze verzekerde auto gewond raakt, overlijdt of schade aan zijn of haar spullen krijgt. Dit geldt voor spullen die in of op de auto liggen.
Jij bent hierbij niet alleen verzekerd als er een ongeluk gebeurt terwijl men in de auto zit, maar tevens als er uit deze auto gestapt wordt, bijvoorbeeld als je met pech langs de weg staat of jij je bij een benzinepomp bevindt. Jij of een medepassagier is tevens verzekerd als je met jouw auto op pad bent, stopt om iemand anders in het verkeer te helpen, en tijdens het helpen door een verkeersdeelnemer aangereden wordt.
Een aanvullende inzittendenverzekering biedt daarnaast de toegevoegde waarde dat de verzekering direct uitkeert wordt, ongeacht wie het ongeval veroorzaakt heeft. Voor de bestuurder van de betrokken auto kan deze aanvullende dekking dan ook behoorlijk nuttig zijn, zeker wanneer jij zelf schuldig bent aan het ongeval. In andere gevallen kan jij als bestuurder een groot deel van de schade niet op de autoverzekering verhalen.
De hoogte plus voor hoeveel personen is de inzittendendekking
De hoogte van het bedrag van een inzittendendekking kan jij enigszins zelf bepalen. Houd er zonder meer rekening mee dat een uitkering hiervan bij invaliditeit niet voldoende is om de inkomstenderving door deze invaliditeit op te vangen. Er wordt bovendien bij overlijden een lager bedrag uitgekeerd.
In principe kan jij ook zelf bepalen voor hoeveel personen jij je wilt laten verzekeren. Je zou bijvoorbeeld zoveel inzittenden mee kunnen verzekeren als dat er veiligheidsgordels in de auto aanwezig zijn. Normaal gesproken zijn er vier inzittenden meeverzekerd bij een inzittendenverzekering.
Maar wat nu als er bij een ongeval te weinig personen verzekerd zijn, wat dan? Welnu, als jij met jouw inzittendenverzekering 4 personen verzekerd hebt, maar er zitten 5 personen in de auto ten tijde van een ongeval, dan is de vijfde persoon toch nog automatisch meeverzekerd.
De verzekeringsmaatschappij zal dan wel minder per persoon uitkeren. Zij verdeelt dan namelijk de uitkering die anders aan 4 personen zou worden gegeven over de 5 personen. Zodoende is het altijd aan te raden om het juiste aantal personen die in de auto passen voor de inzittendendekking door te geven.
Is een inzittendenverzekering verplicht?
De ongevallen of schade inzittendenverzekering is een verzekering die jij aanvullend op je autoverzekering kan afsluiten. Jij bepaalt dus helemaal zelf welke aanvullende verzekeringen je wel af wilt sluiten en welke niet. Want niet alle aanvullende verzekeringen zijn namelijk even noodzakelijk, en bovendien kosten ze uiteraard ook extra geld. Ook een inzittendenverzekering sluit je af bij de autoverzekering van InShared.
Is zo’n inzittendenverzekering ook iets voor mij?
Bij het afsluiten van een inzittendenverzekering weet je absoluut zeker dat jij en jouw passagiers bij een ongeval niet heel zuur met lege handen achterblijven. Het maakt bij deze verzekering namelijk niet uit wie er schuldig is. Dit zal dan ook een veilig gevoel zijn als er mensen met jou meerijden.
Maar omdat veel onderdelen van de inzittendendekking ook al vaak in andere verzekeringen, zoals een zorgverzekering, opgenomen zijn is de noodzaak niet altijd even heel hoog. Bovendien betaal je al gauw een paar tientjes per jaar voor deze aanvullende dekking.
Gerelateerde artikelen
- Waarom is een WA verzekering verplicht?
- Hoe weet je of iemand anders een autoverzekering heeft?
- Welke autoverzekering is verplicht?
- Is de autoverzekering direct geldig na afsluiten?
- Auto verzekeren met alcohol verleden
- Wat kost een WA autoverzekering
- Hoe lang mag een auto niet verzekerd zijn?
- Artikel 34 verklaring
- Verzekeren auto tegen diefstal
- Auto uitlenen en autoverzekering