Een autoverzekering met een strafblad afsluiten kan lastig zijn. In dit artikel lees je hoe het precies zit met autoverzekering en strafblad en een aantal tips hoe je een autoverzekering kan afsluiten met een strafblad.
- Autoverzekering met strafblad afsluiten
- Waarom kijken autoverzekeraars naar een strafblad?
- Wees altijd eerlijk over je strafblad
- Gevolgen van verzwijgen strafblad
- Ontzegging rijbevoegdheid is altijd bekend bij verzekeraars
- Strafblad langer dan 8 jaar geleden hoeft niet te worden gemeld
- Strafblad is vervallen na 5 jaar, maar verzekeraar vraagt 8 jaar termijn
- Weigering omzeilen door autoverzekering afsluiten op andermans naam
- Probeer altijd meerdere verzekeraars bij weigering
- Geweigerd bij alle autoverzekeraars?
- Lees ook eens over de volgende onderwerpen
Autoverzekering met strafblad afsluiten
Een autoverzekeraar is niet verplicht jou te accepteren als klant (geen acceptatieplicht voor autoverzekering). Weigering autoverzekering door een strafblad is daarom mogelijk door de autoverzekeraar. Autoverzekeraars vragen bij het afsluiten verschillende acceptatievragen. Waaronder vragen naar jouw strafrechtelijk verleden. Als je een strafblad hebt moet je dit dus aangeven. Is het nu mogelijk om met een strafblad een autoverzekering af te sluiten? Ja dit is mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Doorgaans is het afsluiten van een autoverzekering moeilijker met een strafblad.
Waarom kijken autoverzekeraars naar een strafblad?
In principe zegt een strafblad niet veel over hoe je autorijdt (tenzij het strafblad komt door een gerelateerd incident i.v.m. autorijden – bijvoorbeeld joyriding). Toch kijken ook autoverzekeraars naar je strafblad bij het accepteren of weigeren van de verzekering. Verzekeraars vragen altijd of je de laatste jaren in aanraking bent geweest met politie of justitie.
Iemand die namelijk veel met justitie en politie in aanraking is geweest kan mogelijk een hoger risico zijn voor de verzekeraar, omdat deze persoon mogelijk het niet zo nauw neemt met de regels.
Wees altijd eerlijk over je strafblad
Als de verzekeraar vraagt naar informatie over je strafrechtelijk verleden dan moet je altijd de waarheid vertellen. Het heeft geen zin om zaken te verzwijgen. De gevolgen van het niet-mededelen zijn vastgelegd in de wet. Verzwijg of lieg je bij een aanvraag? Dan heeft de verzekeraar het recht om de verzekering stop te zetten.
Tegenwoordig wordt veel informatie uitgewisseld en is er veel informatie openbaar beschikbaar dus de kans dat de verzekeraar ooit erachter komt dat je wel een strafblad hebt wordt steeds groter. Daarnaast moet je het ook niet willen. Eerlijkheid duurt het langst. Doorgaans hoef je alleen te melden dat je een strafblad hebt. De aard van het strafblad hoeft niet vermeld te worden tenzij dit relevante informatie is voor de verzekeraar. Bij de autoverzekering aanvraag kan het handig zijn om bij een niet gerelateerde (aan auto’s) kleine overtreding toch wel te vermelden waardoor het strafblad is ontstaan. Dat maakt de kans groter dat de autoverzekeraar je gewoon accepteert.
Gevolgen van verzwijgen strafblad
Een leugen of verzwijging bij de aanvraag van een verzekering kan gevolgen hebben voor je dekking. Als je ooit aanspraak moet maken op de verzekering (door een aanrijding) en er blijkt achteraf dat je bij de aanvraag je strafblad hebt verzwegen dan maakt dit de weg open voor de verzekeraar om de claim bij jou te verhalen. Daarnaast kan je aangemerkt worden als “fraudeur” en krijg je een aanvullende CIS registratie (een EVR registratie). Deze registratie maakt het haast onmogelijk om een nieuwe verzekering ergens anders af te sluiten. Dit geldt dus ook voor andere verzekeringen zoals bijvoorbeeld een inboedelverzekering. De EVR registratie blijft 8 jaar staan. Naast het mogelijk verhalen van de claim zal de autoverzekeraar ook mogelijk de verzekering opzeggen. Hierdoor kom je mogelijk ook in de problemen doordat de autoverzekering wettelijk verplicht verzekerd moet zijn. Je krijgt dan boetes van de RDW voor het niet verzekerd hebben van je auto.
Ontzegging rijbevoegdheid is altijd bekend bij verzekeraars
Een strafblad moet je dus altijd melden. Dit is zeker het geval wanneer deze in relatie staat tot een ontzegging van de rijbevoegdheid. Verzekeraars kunnen hier namelijk altijd achter komen. Verzekeraars hebben toegang tot een externe database. Dit is het Centraal Informatie Systeem (het CIS). In deze database worden ontzeggingen van rijbevoegdheden altijd opgenomen. Het Openbaar Ministerie geeft de ontzeggingen van rijbevoegdheden altijd door aan het CIS. Als je door de rechter of door het Openbaar Ministerie bent veroordeeld voor een rijontzegging dan wordt deze via de RDW in opdracht van het Openbaar Ministerie geregistreerd in de database van het CIS.
Ook al weten de verzekeraars, via de CIS database, dat jij een ontzegging van de rijbevoegdheid hebt dan moet je alsnog het strafblad vermelden bij de aanvraag als deze in relatie staat tot de ontzegging van de rijbevoegdheid. Het niet melden wordt gezien als fraude.
Strafblad langer dan 8 jaar geleden hoeft niet te worden gemeld
Als jouw strafblad langer dan 8 jaar geleden is afgegeven dan hoef je deze niet te vermelden bij het aanvragen van de autoverzekering.
Strafblad is vervallen na 5 jaar, maar verzekeraar vraagt 8 jaar termijn
In sommige gevallen vervalt een strafblad na 5 jaar. De verzekeraar vraagt naar een termijn van 8 jaar. In dat geval moet u de vraag inzake het strafblad met een “ja” beantwoorden (het strafblad is namelijk binnen 8 jaar geleden ontstaan). In dit geval is het mogelijk om een VOG (verklaring omtrent gedrag) aan te vragen en toe te sturen bij de aanvraag. Hierin zal staan dat er geen bezwaar is om jouw verzekering te weigeren en wellicht zal de verzekeraar je nu wel willen verzekeren. Een VOG aanvragen kan hier.
Weigering omzeilen door autoverzekering afsluiten op andermans naam
Als het niet mogelijk is om een autoverzekering af te sluiten met een strafblad dan zou je mogelijk kunnen denken aan het afsluiten van de autoverzekering op iemand anders zijn naam. Het is echter verplicht om bij de verzekeraar de hoofdbestuurder op te geven. De hoofdbestuurder is degene die het meest in de auto rijdt. Als jij de hoofdbestuurder bent (met strafblad) dan moet dit aangegeven worden. De verzekeraar stelt voor de hoofdbestuurder dezelfde vragen alsof jij zelf de autoverzekering afsluit. Er is dan in principe geen verschil of jij zelf de verzekering dan afsluit of iemand anders.
Je zou ervoor kunnen kiezen om de hoofdbestuurder niet te vermelden. Voor verzekeraars ie het lastig om erachter te komen wie de hoofdbestuurder is. Echter het verzwijgen van de hoofdbestuurder wordt ook gezien als een vorm van fraude. Mogelijk krijgt de andere persoon op wie zijn naam je de verzekering staat problemen. Deze wordt aangemerkt als fraudeur via een CIS registratie. Als de verzekeraar achter jouw gegevens komt kan jij ook aangemerkt worden als fraudeur. Als fraudeur geregistreerd staan betekent in de praktijk geen verzekeringen meer kunnen afsluiten.
Probeer altijd meerdere verzekeraars bij weigering
Iedere verzekeraar heeft zijn eigen acceptatiebeleid. Het is mogelijk dat jij met je strafblad bij sommige verzekeraars wordt geweigerd, maar bij anderen wordt geaccepteerd. Probeer daarom na weigering altijd ook andere verzekeraars. Wees altijd eerlijk bij je aanvraag.
Geweigerd bij alle autoverzekeraars?
Als je geweigerd bent bij alle autoverzekeraars dan ben je aangewezen op een speciale verzekeraar die personen accepteert met een hoger risico. Dit is De Vereende. Deze verzekeraar accepteert je altijd, ook al heb je een strafblad. De premie is daarentegen wel torenhoog en mogelijk moet je deze vooruit betalen.