Op zoek naar een autoverzekering en direct verzekerd wegrijden? Dat kan gelukkig bij veel verzekeraars (zoals InShared en FBTO). In dit artikel gaan wij in op de autoverzekeraars waar je een autoverzekering afsluit en direct een dekking krijgt. Ook wordt ingegaan wanneer je deze dekking krijgt alsmede de zaken waar de autoverzekeraar naar kijkt bij het afsluiten van de verzekering. Lees verder over de autoverzekering met directe acceptatie.
Direct verzekerd zijn? Sluit een autoverzekering af bij FBTO of InShared.
Voorlopige dekking na het afsluiten van de autoverzekering
Bij het afsluiten van de autoverzekering krijg je meestal direct een voorlopige dekking. Deze dekking is van tijdelijke aard en is er om de verzekeraar de tijd te geven om een aanvraag te beoordelen. Als er geen bezwaren zijn krijg je na een aantal dagen de definitieve verzekeringspolis. Met de voorlopige dekking ben je direct verzekerd en kan je gewoon de weg op.
Bij welke autoverzekeraars ben je direct verzekerd?
Je kan tegenwoordig gemakkelijk een autoverzekering afsluiten via het internet. Sommige autoverzekeraars werken tegenwoordig alleen nog maar via het internet. Als je op deze manier een autoverzekering afsluit ben je vaak direct verzekerd. Je kan bij de diverse verzekeraars kiezen uit verschillende dekkingen voor de autoverzekering. Zo kan je direct een all risk verzekering afsluiten of een WA plus autoverzekering. De keuze voor de dekking hangt in grote mate af van jouw auto. In ieder geval is de WA autoverzekering verplicht. Je kan jouw autoverzekering afsluiten en direct verzekerd zijn bij de volgende autoverzekeraars:
Je krijgt dus meestal een voorlopige autoverzekering na het afsluiten. Je bent met deze voorlopige dekking direct verzekerd. Na een paar dagen krijg je een definitieve dekking.
Nationale Nederlanden autoverzekering
- No-claimkorting tot maar liefst 80%!
- 10% voordeel bij meerdere Autoverzekeringen
Hoe direct verzekerd te zijn door een autoverzekering afsluiten?
Als je een autoverzekering gaat regelen dan is het verstandig om eerst rond te kijken bij welke verzekeraars je het beste uit bent. Dit kan bijvoorbeeld door de verzekering te vergelijken. Als je al weet bij welke verzekeraar je terecht wilt dan kan je gemakkelijk de autoverzekering afsluiten bij de betreffende verzekeraar en ben je direct verzekerd. Een prima goedkope verzekering waarbij je direct verzekerd bent is die van InShared, bekijk snel de InShared autoverzekering. Je moet het volgende doen: NAW gegevens doorgeven, meldcode van de auto, kenteken, je gewenste dekking en schadevrije jaren. Daarnaast moet je de acceptatievragen beantwoorden van de verzekeraar. Dit zijn vragen over het schadeverleden, rijbewijs, rijontzeggingen, lichamelijke beperkingen, weigeringen van vorige verzekeraars, strafrechtelijk verleden en betalingsgeschiedenis. De autoverzekeraar heeft geen acceptatieplicht, dus hij kan je weigeren. Als er geen gronden zijn voor weigering krijg je meestal direct een voorlopige dekking en kan je de weg op. Lees ook meer bij is de autoverzekering direct geldig?
Kan je direct de weg op na afsluiten?
Ja, als je een voorlopige dekking hebt gekregen dan kan je direct de weg op en rijden. Sommige autoverzekeraars geven zelfs gelijk een definitieve dekking. De ene verzekeraar is wat soepeler in de acceptatie dan andere. Let wel op dat je echt een bevestiging hebt ontvangen van de voorlopige dekking, bijvoorbeeld in de e-mail. Zo kan je bij mogelijke schade aantonen dat je een voorlopige dekking hebt.
Wanneer kan je afsluiten en ben je direct verzekerd?
Verzekeraars zijn tegenwoordig niet meer gebonden aan specifieke openingstijden. Het is mogelijk om in de avond een autoverzekering af te sluiten en direct de weg op te gaan. Ook een autoverzekering afsluiten in het weekend op zaterdag en zondag is mogelijk. De voorlopige dekking gaat vaak automatisch. Je kan altijd afsluiten bij bijvoorbeeld FBTO of Centraal Beheer.
Wanneer ben je niet direct verzekerd voor de autoverzekering?
Als je aangeeft bij het afsluiten dat je negatieve schadevrije jaren hebt, dat je een keer geweigerd bent voor een verzekering, een strafrechtelijk verleden hebt of een rijontzegging hebt dan krijg je meestal niet een voorlopige dekking. Je bent dan niet direct verzekerd. De verzekeraar kan je weigeren, maar dat hoeft niet zo te zijn. De autoverzekeraar zal onderzoek uitvoeren naar jouw situatie. Na het onderzoek kan er alsnog grond zijn om je te accepteren. Als de verzekeraar je alsnog niet accepteert dan kan je een klacht indienen en mogelijk naar het Kifid.
Wanneer wordt de voorlopige dekking omgezet in een definitieve polis?
De verzekeraar gaat een aantal zaken beoordelen bij jouw aanvraag. Dit duurt een paar dagen. Indien je gelogen hebt bij de aanvraag dan is de kans groot dat de verzekering wordt geweigerd. Denk hierbij aan het verzwijgen van jouw strafrechtelijk verleden of rijontzegging. De polis wordt goedgekeurd wanneer er geen zaken zijn waaruit blijken dat je een verhoogd risico bent.
Centraal Beheer autoverzekering
- 3 jaar aanschafprijs vergoed
- Gratis vervangend vervoer
Wanneer kan je geweigerd worden voor de autoverzekering?
De verzekeraar kijkt naar een aantal zaken om te bepalen of je een verhoogd risico bent. Zo kijkt de verzekeraar naar:
- aantal in het verleden geclaimde schades
- eventuele negatieve schadevrije jaren (malusregistratie)
- wanbetaler geweest voor de autoverzekering
- strafblad
- rijontzegging
- fraude of misbruik gepleegd van een verzekering
- met onverzekerde auto schade gereden
- auto niet APK gekeurd
Om te bepalen of je aan een van de bovenstaande risico’s voldoet gebruikt de verzekeraar de registraties in het CIS en in de Roy data.
Weigering door CIS registraties
In het CIS kunnen verzekeraars schadeclaims terugzien. Ook fraudes worden geregistreerd in het CIS. Schadeclaims worden voor 5 jaar geregistreerd. Fraudegevallen worden 8 jaar geregistreerd. Alleen een registratie in CIS is niet alleen een reden voor weigering. De verzekeraar moet kunnen toelichten waarom iemand geweigerd wordt. Je kan in bezwaar gaan tegen een CIS registratie. Een verzekeraar moet bij een weigering daarnaast ook duidelijk maken waarom je wordt afgewezen. Verzekeraars moeten duidelijk zijn over hun acceptatiebeleid.
Heb je het vermoeden dat de CIS registratie onterecht is of niet klopt? Dan kan je altijd bezwaar aantekenen. Je kan een verzoek tot correctie indienen bij de verzekeraar. Op de site van Stichting CIS kan je een formulier downloaden, waarop je aangeeft waarom de registratie aangepast moet worden. De stichting speelt het verzoek door naar de verzekeraar. De verzekeraar beslist uiteindelijk of de registratie wordt gecorrigeerd. Als je het niet eens bent met de beslissing van de verzekeraar dan kan je naar het Kifid.
Geweigerd voor de autoverzekering hoe verder?
Als je geen verzekering kan afsluiten door bijvoorbeeld veel schades dan kan je mogelijk bij een andere autoverzekeraar een aanvraag indienen. De kans is groot dat andere verzekeraars je ook weigeren. Je kan dan alleen nog terecht bij de Vereende verzekeringen. De premie bij deze verzekeraar is zeer hoog omdat ze bijna iedereen accepteren (en daarmee veel risico lopen).