Allrisk autoverzekering

Bij de zoektocht naar een autoverzekering kom je verschillende vragen tegen. Hoe zit het met de allrisk autoverzekering (ook wel “volledige casco verzekering”). Wat betekent all risk, wat houdt het in, welke dekkingen vallen onder all risk, hoe werkt het met no-claim korting en schadevrije jaren? Wanneer moet je kiezen voor een all risk dekking? Is een all risk alleen voor een nieuwe auto of ook nuttig voor een oude auto? Wat zijn de kosten voor een all risk verzekering en waar vind je een goedkope variant.

  • Direct een allrisk verzekering regelen? Regel het bij InShared.

InShared autoverzekering

  • 3 jaar nieuwwaarde regeling
  • Allrisk verzekering

All risk verzekering voor de auto

Wanneer je een auto koopt dan ontkom je er niet aan: de verzekering. In Nederland is de auto verzekeren verplicht. Iedereen is in ieder geval verplicht om de auto WA te verzekeren. Voor een uitgebreidere dekking komt men uit bij een WA+ of een  all risk autoverzekering. De all risk verzekering is de meest uitgebreide variant. De meeste schaderisico’s zijn gedekt met deze verzekering.

Op zoek naar een all risk verzekering? Bekijk eens de allrisk autoverzekeringen van InShared of FBTO

FBTO autoverzekering

  • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
  • Zelfde no-claim voor tweede auto

All risk verzekering betekenis

Daar waar een WA verzekering de minimale dekking voor schade aan derden verzekerd geeft de all risk verzekering een uitgebreidere dekking. All risk staat letterlijk voor alle risico’s. Alle risico’s moet je niet te letterlijk nemen. Sommige vormen van schade zijn namelijk nooit verzekerd met de autoverzekering. Bij de all risk verzekering heb je een dekking voor schade aan derden (standaard WA dekking) en maar heb je ook dekking voor:

  • ruitschade (ook onder WA+)
  • schade aan eigen auto door slechte weersomstandigheden (ook onder WA+)
  • schade door aanrijding met dieren (ook onder WA+)
  • schade door joyriding (ook onder WA+)
  • schade door brand (ook onder WA+)
  • diefstal
  • schade door vandalisme
  • schade door eigen toedoen aan de eigen auto
Een allrisk verzekering kan je afsluiten bij InShared

Verschillende benamingen voor all risk

De all risk verzekering heeft verschillende namen bij diverse verzekeraars. Een veelvoorkomende benaming is “volledig casco“. Er zit geen verschil tussen volledig casco en all risk. De meest voorkomende namen voor de all risk autoverzekering zijn:

  • Volledig casco
  • WA casco
  • WA+ volledig casco
  • Volledig casco verzekering
  • Casco allrisk

All risk verzekering wat houdt het in?

Met een all risk verzekering is de auto verzekerd tegen schade veroorzaakt door de meest diverse risico’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan per ongeluk tegen een paaltje aanrijden of parkeerschade veroorzaken door eigen schuld. Nieuwe auto’s kunnen waardevol zijn. Een kleine schade kan al snel in de papieren oplopen en veel geld kosten. Om dit risico af te dekken is de all risk verzekering voor nieuwe auto’s vaak een uitkomst. Naast de aanvullende risico’s die zijn afgedekt wordt met de all risk dekking ook voldaan aan de wettelijke verzekeringsplicht voortvloeiend uit de wet aansprakelijkheid motorrijtuigen. Met andere woorden, de all risk dekking behelst ook een wettelijk verplichte dekking voor schade veroorzaakt aan derden.

Bereken Nationale Nederlanden autoverzekering

  • No-claimkorting tot maar liefst 80%!
  • 10% voordeel bij meerdere Autoverzekeringen

Bekijk NN

All risk verzekering dekking

Welke schades vallen onder de all risk autoverzekering? De meest uitgebreide soorten schades worden gedekt onder all risk. Om te kijken welke risico’s u bereid bent te lopen met de auto is het handig om onderstaand overzicht door te nemen.

Schade oorzaakWA verzekeringWA +Allrisk
Schade aan derden/tweezijdige schade (wettelijk verplichte dekking)XXX
Brand, explosie, blikseminslag, hagelschade en storm XX
Diefstal XX
Ruitschade XX
Botsingen met dieren XX
Storm en ander natuurgeweld XX
Aanrijdingen, slippen en te water raken  X
Vandalisme  X

Voorbeelden van schades die worden gedekt onder de all risk verzekering

Een aantal voorbeelden van veelvoorkomende schades die worden gedekt vanuit de all risk verzekering:

  • Alle schades veroorzaakt aan anderen (mits niet onder invloed van alcohol of drugs);
  • Parkeerschade aan de eigen auto en aan spullen van derden door fouten tijdens het parkeren;
  • Geen voorrang verleend aan een andere auto en daardoor een aanrijding veroorzaakt. De schade aan de eigen auto is gedekt alsmede de schade aan de andere auto.
  • Een vandaal heeft krassen gemaakt in de auto. De schade is gedekt onder de all risk verzekering.

Een aantal schades worden niet gedekt aan de auto. Ook niet onder de all risk verzekering. Lees verder over welke schade wordt niet gedekt bij de autoverzekering.

Bereken ABN Amro autoverzekering

  • Dagelijks aanpassen
  • Persoonlijke hulp bij schade

Bekijk ABN

All risk verzekering no claim en schadevrije jaren

Bij elke autoverzekering bouwt men schadevrije jaren op. Het aantal schadevrije jaren zorgt voor een korting op de autoverzekering premie. De korting op de all risk verzekering kan oplopen tot wel 85% bij sommige verzekeraars. Deze korting staat opgenomen in de bonus-malus ladder. Echter wanneer een schade wordt geclaimd dan valt men vijf schadevrije jaren terug. Deze terugval is ongeacht de omvang van de schade. Het soort schade is wel relevant voor eventuele terugval in schadevrije jaren (en daarmee korting). Bij sommige schades valt men niet terug in het aantal schadevrije jaren. Lees hieronder bij welke schades je no claim verliest bij de all risk verzekering.

Schade oorzaakTerugval in schadevrije jaren?
RuitschadeNee
Aanrijding met dierenNee
DiefstalNee
StormNee
HagelNee
VandalismeJa
Aanrijding eigen schuldJa

Bij schades door eigen schuld en vandalisme valt men terug in schadevrije jaren. Door de terugval in schadevrije jaren wordt de premie voor de autoverzekering hoger. Je verliest als het ware de no-claim korting. De premiestijging kan voorkomen worden met een no-claim beschermer. Deze zorgt ervoor dat het kortingspercentage gehandhaafd blijft bij de verzekeraar. De terugval in schadevrije jaren wordt echter wel geregistreerd. Lees hier welke autoverzekeraars no claim bescherming aanbieden. Bij een eventuele overstap naar een andere verzekeraar profiteert u dus niet meer van de no-claim beschermer. De nieuwe verzekeraar zal in dat geval uitgaan van het aantal schadevrije jaren geregistreerd in het Roy data systeem.  Het is mogelijk om schade naderhand af te kopen bij de verzekeraar om zo de terugval in schadevrije jaren terug te draaien. Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om binnen 12 maanden na schadedatum de schade af te kopen om terugval in schadevrije jaren terug te draaien. Het is doorgaans slimmer om kleine schades zelf te betalen om verlies van schadevrije jaren te voorkomen. Lees hier meer over schade claimen of zelf betalen.

FBTO autoverzekering

  • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
  • Zelfde no-claim voor tweede auto

Wanneer kiezen voor een all risk verzekering?

De keuze voor een all risk dekking hangt voornamelijk af van het type auto. Doorgaans zijn nieuwe auto’s all risk verzekerd. Dit zijn auto’s van nul tot vijf jaren oud. Naast de leeftijd van de auto zijn ook de dagwaarde auto, eigen financiële situatie en afhankelijkheid van de auto relevant.

  • De auto is tussen de 0-5 jaar oud;
  • De auto heeft een hoge dagwaarde;
  • Niet genoeg financiële middelen voor reparatie of vervangend vervoer;
  • Hoge afhankelijkheid van de auto.

All risk nieuwwaarde en aanschafwaarderegeling

Een nieuwe auto kost vaak veel geld. Ook relatief nieuwe occasions kunnen een flinke investering zijn. Voor nieuwe auto’s is het mogelijk om deze all risk te verzekeren inclusief een nieuwwaarderegeling. De nieuwwaarderegeling zorgt ervoor dat bij total loss van de auto de nieuwwaarde wordt vergoedt. De verzekerde krijgt dan een bedrag vergoedt waarmee hij een exact zelfde auto opnieuw kan kopen. Voor een occasions is het mogelijk om een aanschafwaarderegeling af te sluiten bij de all risk dekking. Hiermee is de verzekerde gedekt tegen een total loss en krijgt de verzekerde de aanschafwaarde van de auto terug. De looptijd kan variëren van 1 tot 3 jaar. Lees meer over 3 jaar aanschafwaarderegeling en welke verzekeraars dit hebben.

All risk verzekering oude auto

Een oude auto heeft doorgaans een lagere dagwaarde dan een nieuwe auto. Dit betekent echter niet dat de dagwaarde in absolute zin laag is. Een oude auto kan namelijk ook een dagwaarde hebben tussen de 15.000 – 30.000 euro. Als men dan na een total loss een soortgelijke auto wilt kopen dan is de investering hoog. Deze hoge dagwaarde kan een reden zijn om de auto alsnog all risk te verzekeren. Het is ook mogelijk dat sommige oude auto’s gevoeliger zijn voor diefstal. Denk bijvoorbeeld aan een oude Porsche Cabrio.
Hele oude auto’s, zoals oldtimers (ouder dan 30 jaar) kunnen verzekerd worden onder een zogeheten oldtimer verzekering. Lees hier meer over de oldtimer verzekering.

All risk verzekering hoe lang?

Het kan voorkomen dat een auto lang all risk verzekerd is. Op gegeven moment is de auto over verzekerd. Na dit omslagpunt staan de premie en de mogelijke vergoeding bij total loss niet meer in verhouding. Een all risk autoverzekering, tot wanneer is het nu wijs om deze verzekering aan te houden? Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag. Doorgaans is het zonde om een auto ouder dan 5-6 jaar all risk te verzekeren. Echter dit hangt ook samen met de dagwaarde van de auto. Een auto ouder dan 10 jaar met een hoge dagwaarde kan ook aantrekkelijk zijn om all risk te verzekeren. De keuze om all risk te verzekeren hangt af van de individuele voorkeuren van de verzekerde. Wanneer de verzekerde niet voor financiële tegenvallers wilt komen te staan dan kan dit een reden zijn om all risk te verzekeren.

FBTO autoverzekering

  • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
  • Zelfde no-claim voor tweede auto

All risk verzekering of WA casco?

Wanneer is het verstandig om te kiezen voor een all risk verzekering of een WA beperkt casco verzekering. Dit hangt af van de risico’s die de verzekerde wilt lopen. Lees als eerst wat is het verschil tussen all risk en WA beperkt casco? Een autorijder die bijvoorbeeld zelf niet veel schades maakt, omdat deze goed is in parkeren en autorijden als geheel, zal minder snel kiezen voor all risk dan een niet zelfverzekerde bestuurder. Daarnaast is de leeftijd van de auto een criterium voor de keuze tussen All risk en WA casco. Auto’s tot 5 jaar worden aangeraden all risk te verzekeren en auto’s tussen 5 en 10 jaar oud WA casco. De keuze verschilt voor iedereen. Iemand die in een buurt woont waar regelmatig auto’s worden beschadigd of in brand gestoken door vandalisme zal eerder geneigd zijn om een all risk dekking te kiezen. Dus een all risk verzekering of niet hangt af van de eigen voorkeuren.

Autoverzekering all risk kosten

De kosten voor een all risk verzekering zijn hoger dan een WA of een WA beperkt casco verzekering. Wat kost nu een autoverzekering? Dat een all risk verzekering duurder is komt omdat de dekking het meest uitgebreid is. Door de meest uitgebreide dekking is de premie ook het hoogst. De kosten voor de all risk verzekering verschillen enorm per verzekeraar. Dit komt mede omdat de dekkingen niet 100% op elkaar aansluiten. Ook kunnen er verschillen zitten in het eigen risico bij verschillende verzekeraars. Hoe hoger het eigen risico hoe lager de premie. De kosten voor de all risk verzekering zijn voor iedereen verschillend. Verschillende factoren die invloed zijn op de kosten van de premie zijn:

Het soort auto (snelle en zware auto’s hebben doorgaans een hogere premie)

  • Aantal kilometers per jaar
  • Aantal schadevrije jaren
  • Dagwaarde van de auto
  • Leeftijd van de hoofdbestuurder
  • Woonplaats (postcode) bijvoorbeeld een autoverzekering in Aalsmeer is anders geprijsd dan in Leiden
  • Premie maandelijks of jaarlijks betalen (jaarlijks is goedkoper)
  • Eigen risico

All risk verzekering eigen risico

Bij het claimen van een schade komt een deel van het schadebedrag voor eigen rekening. Dit deel noemt men het eigen risico. Het eigen risico is bij veel verzekeraars zelf in te stellen. Een hoger eigen risico betekent een lagere premie. Mensen die niet verwachten veel schades te maken zullen doorgaans een hoger eigen risico instellen. Indien u niet al te zeker van uw zaak bent dan kunt u het eigen risico bij bepaalde verzekeraars naar 0,- zetten. Lees over welke verzekeraars een autoverzekering 0 eigen risico hebben. Lees ook over de goedkoopste autoverzekering zonder eigen risico.

InShared autoverzekering

  • Dagelijks opzegbaar
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Goedkope all risk autoverzekering

Een goedkope all risk autoverzekering is afhankelijk van de verzekeraar en de persoonlijke situatie. Een verzekeraar waar doorgaans een goedkope all risk verzekering afgesloten kan worden is:

Een goedkope autoverzekering wilt niet zeggen dat dit de beste autoverzekering is. De voorwaarden van verzekeraars verschillen. Het is goed om na te gaan wat belangrijk is voor u bij de verzekering. Ga na waar u naar zou kijken als u een schadegeval zou ervaren. Kijkt u dan bijvoorbeeld naar het eigen risico? Vervangend vervoer bij pech? Schadeherstel bij eigen keuze? Dit soort vragen zijn relevant om te kijken welke verzekeraar het beste bij uw situatie past.

All risk verzekering berekenen

De all risk verzekering is gemakkelijk te berekenen via een vergelijkingstool. Door te vergelijken krijgt u in een overzicht alle premies voor de all risk dekking van diverse verzekeraars. U kunt hier de all risk autoverzekering vergelijken. De berekening veranderd continu. Een prijs vandaag kan morgen weer veranderd zijn.
U kunt ook verzekeringen vergelijken bij vergelijkingswebsites, zoals Independer en Pricewise.

All risk autoverzekering afsluiten

Een all risk verzekering kan je bij elke grote verzekeraar afsluiten. Na afsluiten autoverzekering is deze meestal direct geldig. Lees meer over is de autoverzekering bij afsluiten direct geldig? De premies verschillen per verzekeraar. De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Het is mogelijk om op elke dag van de week de verzekering af te sluiten. Zo is het mogelijk om de all risk verzekering af te sluiten op zaterdag en zondag. Veel verzekeraars werken via een online polis.

Gerelateerde artikelen