Elke auto moet een “zwarte doos” aan boord hebben. Dat vinden diverse autoverzekeraars. Een zogeheten EDR (Event Data Recorder) zou allerlei gegevens kunnen vastleggen vlak voor een ongeluk en deze zouden van pas kunnen komen bij het afwikkelen van schade en alsmede het vaststellen van de schuldige. Verzekeraars stellen dat een dergelijke recorder in de auto veel informatie opleverd ten aanzien van de verkeersveiligheid (locatie waar het misgaat en hoe). Deze data kan gebruikt worden om Nederland verkeersveiliger te maken. De gegevens helpen tevens om verzekeringsfraude te voorkomen.
Het Verbond van Verzekeraars pleit dat een datarecorder verplicht moet worden gesteld voor alle auto’s. Nieuwere wagens hebben al een dergelijke recorder (een chip onder de motorkap). De slaat gegevens op zodra de airbag geactiveerd wordt.
De Europese Commissie is aan het overwegen of de Event Data Recorder verplicht moet worden in de EU. De data recorder is een van de 19 voorstellen waar de Commissie zich over buigt. Per september 2020 moet elke auto een EDR hebben.
Op dit moment worden de gegevens nu al als bewijsmateriaal gebruikt bij hele zware ongelukken. De EDR legt vast hoe hard er gereden is, hoe lang de remweg was en of de bestuurder een gordel om had. Het gedrag kan ook worden vastgesteld, bijvoorbeeld of iemand aan het bellen was.
De EDR kan voor sommige autobestuurders voelen als een spionage kast, maar de recorder legt alleen de laatste acht seconde vast van waar en hoe de auto rijdt en wat de omstandigheden zijn. Alle oude informatie wordt continu gewist. Verzekeraars hoeven geen toegang tot de data, dit laten zij het liefst over aan de politie om te analyseren.
De politie geeft aan dat informatie uit de EDR alleen als aanwijzing moet worden gebruikt over hoe een ongeluk is gebeurd. Een aanrijding kan bijvoorbeeld ook ontstaan zijn doordat een automobilist moest uitwijken voor een kind. Deze informatie staat niet in de kast en daarvoor moeten er altijd getuigen worden gesproken.
De EDR zou moeten zorgen dat er meer fraude wordt opgespoord. Jaarlijks wordt er voor zo’n 50 miljoen aan fraude opgespoord, maar in de werkelijkheid ligt dit bedrag vele malen hoger.