Wat te doen na een auto-inbraak?

Ontdekken dat er in je auto is ingebroken kan een overweldigende ervaring zijn. Niet alleen zit je met de emotionele impact, maar ook praktische vragen zoals wat nu te doen, hoe dit te melden bij je verzekering en wat er precies gedekt is. Dit artikel biedt een duidelijk stappenplan en praktische tips voor na een auto-inbraak, inclusief informatie over verzekeringen en de dekking van gestolen goederen.

Stap 1: Zorg voor je veiligheid

Als je ontdekt dat er ingebroken is in je auto, is het belangrijk eerst aan je eigen veiligheid te denken. Blijf kalm en benader je auto voorzichtig. Raak niets aan om eventuele sporen niet te verstoren.

Stap 2: Documenteer de schade

Maak foto’s van de schade aan je auto en maak een lijst van de gestolen goederen. Dit is niet alleen handig voor de politieaangifte, maar ook voor je verzekeringsclaim.

Stap 3: Doe aangifte bij de politie

Het is essentieel om altijd aangifte te doen bij de politie na een auto-inbraak. Dit is cruciaal voor het opsporingsonderzoek en noodzakelijk voor het proces bij je verzekering.

Stap 4: Informeer je verzekeraar

Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeringsmaatschappij. Gebruik de aangifte van de politie en verstrek alle relevante informatie en bewijsstukken.

FBTO autoverzekering

  • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten.
  • Dezelfde no-claim voor tweede auto.

circa €30,50 per maand

Wanneer ben je verzekerd bij auto-inbraak?

De dekking hangt af van je verzekeringspolis:

  • WA-verzekering: Deze verzekering dekt geen auto-inbraak.
  • Beperkt Casco: Deze verzekering dekt meestal wel de schade aan de auto door inbraak, maar vaak niet de gestolen inhoud. Dus de schade aan de auto, zoals spiegels en ruiten, is verzekerd.
  • Allriskverzekering (Volledig casco): Deze biedt de meest uitgebreide dekking, inclusief schade door inbraak en soms ook de gestolen spullen. Echter, in de meeste gevallen worden spullen niet gedekt door de autoverzekering.

Auto-inbraak heeft doorgaans geen gevolgen voor je schadevrije jaren.

Als er ingebroken is in een auto zonder schade

Autodieven vinden voortdurend nieuwe methodes om auto’s te openen. Een veelgebruikte methode is het hacken van digitale of contactloze autosleutels, bekend als ‘keyless entry’. Hierdoor kunnen ze je auto openen zonder zichtbare schade aan het portier te veroorzaken, wat het lastiger maakt om bij de verzekeraar aan te tonen dat er daadwerkelijk een inbraak heeft plaatsgevonden. Maar als je slachtoffer bent van een inbraak zonder schade, ben je dan verzekerd? Bijvoorbeeld je auto wordt gestolen na diefstal van je autosleutel.

Auto-inbraak zonder braakschade: heb je recht op vergoeding?

Diefstal uit jouw auto zonder dat er braaksporen aanwezig zijn, wordt niet gedekt door de autoverzekering. Uitzonderingen daargelaten. In de meeste voorwaarden staat namelijk dat er sprake moet zijn van inbraaksporen. Omdat de inbraaksporen ontbreken, heb je geen recht op schadevergoeding.

Keyless entry voorkomen

Om je tegen deze vorm van inbraak te beschermen, is het raadzaam contact op te nemen met je autodealer om na te gaan of de ‘keyless entry’-functie uitgeschakeld kan worden. Daarnaast is het belangrijk om je digitale autosleutel niet eenvoudig scanbaar te laten, bijvoorbeeld door deze niet in je jaszak bij de voordeur te laten liggen. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, maak je het dieven aanzienlijk moeilijker om je auto ongemerkt te openen.

Centraal Beheer autoverzekering

  • Bij CB krijg je dezelfde korting als bij de eerste auto
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Zijn gestolen accessoires verzekerd?

Accessoires zoals airbags, radio, speakers, navigatiesystemen of koplampen uit je auto gestolen? Check dan bij je autoverzekering of deze gedekt zijn en tot welk bedrag je vergoed kunt krijgen. Het is daarbij belangrijk om na te gaan of deze accessoires standaard in de auto zaten of dat je ze later zelf hebt geïnstalleerd. Vaak dekt de autoverzekering alleen de ingebouwde spullen in de auto.

Zijn gestolen spullen verzekerd?

Losse spullen, zoals een zonnebril, geld, of smartphone zijn niet verzekerd onder de autoverzekering. Persoonlijke bezittingen die uit je auto gestolen worden, zijn vaak niet gedekt door de autoverzekering. Het is mogelijk dat deze bezittingen onder je inboedelverzekering vallen, maar dat hangt af van de specifieke polisvoorwaarden van je inboedelverzekering (buitenhuisdekking). Wanneer er spullen uit je auto worden gestolen die niet vastzitten, zoals je telefoon, kan je inboedelverzekering deze kosten dekken. Echter, er zijn enkele belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen: ten eerste moet er duidelijk sprake zijn van braakschade aan de buitenkant van je auto. Ten tweede is het essentieel dat je de gestolen items niet zichtbaar had gelegd in de auto. Bovendien is er vaak een limiet aan het bedrag dat vergoed wordt en geldt deze dekking meestal alleen binnen Nederland. Sommige verzekeraars bieden echter ook dekking voor korte trips naar naburige landen zoals Duitsland, België en Luxemburg. Naast de inboedelverzekering kan je wanneer je op reis bent bij auto-inbraak de reisverzekering aanspreken. Deze heeft vaak ook een dekking voor gestolen spullen uit de auto.

Tot slot

Een auto-inbraak is een vervelende gebeurtenis, maar door het volgen van deze stappen kun je de impact ervan beperken en zorgen voor een adequate afhandeling. Vergeet niet je verzekering te controleren op dekking van auto-inbraak en gestolen goederen om verrassingen te voorkomen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *