Het personaliseren van een auto met extra accessoires, zoals een geavanceerd geluidssysteem, lichtmetalen velgen, carkit (exclusief mobiele telefoon), dashcam, alarmsysteem of een trekhaak, kan de waarde en het comfort van het voertuig verhogen. Maar wat gebeurt er als deze accessoires beschadigd raken of gestolen worden? Zijn deze extra’s automatisch meeverzekerd in de autoverzekering? In dit artikel wordt uitgelegd hoe de dekking voor accessoires in de autoverzekering werkt, welke accessoires verzekerd zijn, en wat autobezitters moeten doen om hun accessoires goed te verzekeren.
Accessoires in een autoverzekering worden meestal gedekt, afhankelijk van de gekozen verzekering. Bij een allrisk of beperkt casco autoverzekering zijn accessoires doorgaans meeverzekerd, vooral wanneer deze vanuit de fabriek zijn ingebouwd. Dit kan onder andere gaan om een ingebouwd navigatiesysteem of parkeersensoren. Accessoires die later zijn toegevoegd, zoals spoilers of een sportuitlaat, moeten vaak apart worden opgegeven bij de verzekeraar. De dekking voor dergelijke accessoires kan per verzekeraar verschillen en er kan een maximumbedrag gelden. Het is belangrijk de polisvoorwaarden te controleren om te zien welke accessoires zijn meeverzekerd en tot welk bedrag. Bij Centraal Beheer zijn alle accessoires (ook die je later hebt ingebouwd) standaard meeverzekerd. Sluit je autoverzekering af bij Centraal Beheer.
Centraal Beheer autoverzekering
- 3 jaar aanschafprijs vergoed
- Accessoires meeverzekerd
Wat zijn accessoires?
Accessoires zijn alle extra’s die aan de auto zijn toegevoegd en die niet standaard bij de aankoop van de auto geleverd zijn. Dit kan variëren van praktische toevoegingen zoals een trekhaak of dakdragers, tot esthetische aanpassingen zoals sportvelgen of een opgewaardeerd audiosysteem. In veel gevallen dragen accessoires bij aan het comfort of de functionaliteit van de auto, maar ze kunnen ook de waarde van het voertuig verhogen.
Soorten autoverzekeringen en dekkingsopties
De dekking van accessoires verschilt per type autoverzekering. De drie belangrijkste soorten verzekeringen zijn:
- WA-verzekering: De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is de minimale verplichte dekking en vergoedt alleen schade aan derden. Accessoires vallen meestal niet onder deze verzekering.
- Beperkt casco verzekering: Deze verzekering biedt een bredere dekking dan alleen schade aan derden. Schade aan de auto door bijvoorbeeld brand, diefstal of storm wordt gedekt, evenals schade aan bepaalde accessoires die standaard in de auto zijn geïnstalleerd, zoals een navigatiesysteem. Andere accessoires kunnen eventueel worden meeverzekerd, afhankelijk van de polisvoorwaarden.
- Allrisk verzekering: Dit is de meest uitgebreide vorm van autoverzekering en dekt ook schade aan de eigen auto, ongeacht wie de schuldige is. Accessoires, zowel af fabriek als later geïnstalleerd, zijn doorgaans meeverzekerd, maar er kunnen limieten zijn op het bedrag dat wordt vergoed voor accessoires.
Hoe accessoires verzekeren?
Accessoires die vanuit de fabriek zijn geleverd, worden vaak automatisch meegenomen in de polis. Voor extra’s die later zijn geïnstalleerd, zoals een dakdrager of sportuitlaat, moet vaak een aanvullende dekking worden afgesloten. Sommige verzekeraars bieden automatisch dekking tot een bepaald maximumbedrag voor accessoires, terwijl voor duurdere accessoires een hogere premie (middels een aanvullende dekking) vereist kan zijn.
Bij veel verzekeraars zijn de autoaccessoires niet standaard meeverzekerd? Als je voor een autoverzekering kiest, dan wil je niet voor verrassingen komen te staan. Bij Centraal Beheer verzeker je standaard jouw autoaccessoires mee met de WA+ beperkt casco en de all risk autoverzekering.
Centraal Beheer autoverzekering
- 3 jaar aanschafprijs vergoed
- Accessoires meeverzekerd
Het is verstandig om de bonnen en facturen van de accessoires te bewaren, zodat de waarde ervan eenvoudig aangetoond kan worden bij een schadeclaim. Ook kunnen verzekeraars vragen om foto’s of andere bewijsstukken van de geïnstalleerde accessoires.
Uitsluitingen en uitzonderingen
Niet alle accessoires vallen onder de standaarddekking van een autoverzekering. Accessoires die gemakkelijk uit de auto gehaald kunnen worden, zoals een los navigatiesysteem of draagbare radio, worden vaak uitgesloten. Evenzo vallen persoonlijke eigendommen en bagage die in de auto liggen, niet onder de standaarddekking van een autoverzekering. Het is ook mogelijk dat bepaalde dure of luxe accessoires, zoals speciaal ontworpen velgen of tuning-onderdelen, door de verzekeraar worden uitgesloten van de dekking of dat er hogere eisen worden gesteld voor hun verzekering.
Winterbanden
Veel autobezitters vragen zich af of winterbanden onder de dekking van accessoires vallen. Als de banden zijn gemonteerd op de auto, vallen ze doorgaans onder de accessoires en zijn ze verzekerd. Liggen ze los in de garage of in de kofferbak, dan zijn ze meestal niet gedekt door de autoverzekering.
Autoverhuur en dekking accessoires
Een andere veelgestelde vraag is of accessoires verzekerd zijn als de auto verhuurd wordt. In de meeste gevallen zijn auto’s die worden verhuurd niet gedekt door een standaard autoverzekering, dus ook accessoires zullen in dit geval niet verzekerd zijn.
Conclusie
De dekking voor accessoires in een autoverzekering is afhankelijk van het type verzekering en de voorwaarden van de polis. Accessoires die in de fabriek zijn geïnstalleerd, zijn meestal standaard meeverzekerd bij een beperkt casco of allrisk autoverzekering. Extra accessoires die later zijn toegevoegd kunnen tot een bepaald maximumbedrag verzekerd worden met een aanvullende dekking. Autobezitters doen er goed aan de polisvoorwaarden goed te controleren. Op deze manier kan men onaangename verrassingen voorkomen in geval van schade of diefstal.
Centraal Beheer autoverzekering
- 3 jaar aanschafprijs vergoed
- Accessoires meeverzekerd