Indien er schade aan jouw auto wordt veroorzaakt door een andere automobilist dan heb je vanaf juli 2021 de mogelijkheid de schade te verhalen bij je eigen autoverzekeraar. Dit kan dan ook als je alleen WA of WA plus verzekerd bent. Dit biedt voordelen voor de consument ten aanzien van schadeafhandeling. Schade kan vanaf juli 2021 sneller en eenvoudiger worden afgehandeld.
Schade veroorzaakt door een ander indienen bij eigen autoverzekeraar
Als je betrokken raakt bij een botsing waarvan de schuld (aansprakelijkheid) ligt bij de tegenpartij dan kan het soms lastig zijn om jouw schade te verhalen op de tegenpartij. In sommige gevallen werkt de autoverzekeringsmaatschappij van de tegenpartij niet goed mee. Vanaf 1 juli 2021 is dit te voorkomen door direct schade te melden bij de eigen autoverzekeraar. Schade melden bij de eigen verzekeraar kon eerst alleen voor de WA volledig casco (allrisk) variant, maar vanaf juli 2021 dus ook voor de WA en de WA beperkt casco (WA plus) dekking.
Directe schadeafhandeling
De methodiek van schade indienen bij de eigen verzekeraar wordt ook wel “directe schadeafhandeling” genoemd. Het Verbond van Verzekeraars heeft hard gewerkt om de directe schadeafhandeling te realiseren. De verzekeraars handelen onderling de schade af. De klant die de schade heeft geleden heeft meer gemak bij het afhandelen van de schade. Naast het eenvoudiger en efficienter afhandelen van schademeldingen zijn er nog meer voordelen:
- Er is 1 aanspreekpunt voor de verzekerde die schade heeft geleden
- het schadeafhandelingproces kost minder tijd voor de klant en verzekeraar
- de klant hoeft niet meer in gesprek te gaan met de aansprakelijke partij (veroorzaker van de aanrijding)
- verzekeraars kunnen de dienstverlening naar de klant verbeteren (betere relatie opbouwen)
Op zoek naar een goede autoverzekering? Bekijk eens de autoverzekering van FBTO.
Kan je ook nog schadeclaim indienen bij de tegenpartij?
De directe schadeafhandeling is een aanvullende mogelijkheid om schade te verhalen. Het is ook nog steeds mogelijk om de schade in te dienen bij de verzekering van de tegenpartij. Als je de schade meldt bij de eigen autoverzekeraar dan kijkt de verzekeraar of de tegenpartij aansprakelijk is. De schade wordt door de eigen verzekeraar verhaald op de verzekering van de tegenpartij. De verzekeraar bepaalt de omvang van de schade en je ontvangt een schadevergoeding.
Hoe werkt het in de praktijk?
Stel dat een andere weggebruiker je geen voorrang geeft en je aanrijdt. Het gevolg is schade aan de zijkant van jouw auto. Je hebt alleen een WA verzekering. Je kan vanaf 1 juli 2021 de aanrijding en schade melden bij je eigen autoverzekeraar. Je eigen autoverzekeraar stelt de schade vast en vergoedt deze schade. De eigen verzekeraar verhaalt de schade bij de verzekering van de tegenpartij.
Waar moet je aan voldoen bij directe schadeafhandeling?
Om de directe WA autoverzekering toe te passen moet er doorgaans sprake zijn van een aantal voorwaarden. Dit gaat om de volgende punten.
- Het gaat om schade veroorzaakt met een personenauto (+ particuliere autoverzekering) met een ander verzekerd motorvoertuig.
- De tegenpartij is geheel of gedeeltelijk aansprakelijk. Dit moet duidelijk zijn als we kijken naar de aanrijding. Bij discussie van de schuldvraag is directe schadeafhandeling niet toepasbaar.
- Het betreft een aanrijding met schade tot gevolg tussen twee voertuigen met Nederlands kenteken
- De tegenpartij moet bekend zijn en ook verzekerd zijn
- Bij letsel en overlijden kan de directe schadeafhandeling vaak niet worden ingezet
- Bij gebruik van drugs, medicijnen, alcohol of andere verdovende middelen die de rijvaardigheid beïnvloeden, fraude, of een bestuurder met een ontzegging van de rijbevoegdheid kan de directe schadeafhandeling niet worden ingezet
- Bij schorsing van de voertuigen is directe schadeafhandeling ook niet toepasbaar.