In de praktijk zou het voor meer duidelijkheid moeten zorgen, maar de nieuwe regels voor de schadevrije jaren zorgen in de praktijk niet voor veel duidelijkheid. Dit stelt de site “Geld” een website voor het vergelijken van financiële producten op basis van een onderzoek door hun gedaan onder 34 verschillende autoverzekeraars.
Even een samenvatting van hun belangrijkste bevindingen
In de nieuwe regels levert iedereen (ongeacht bij welke verzekeraar je zit) evenveel (5) schadevrije jaren in bij een schade, echter verschilt de verandering in de no-claim korting bij de verschillende verzekeraars. Verzekeraars hanteren een bonus-malus ladder. Dit is een kortingsladder die bepaalt hoeveel no-claim korting je krijgt. Als je aanmeldt bij een verzekering dan geef je je schadevrije jaren door. Op basis hiervan word je op de bonus-malus ladder ingeschaald. De terugval na een schade op deze ladder verschilt per verzekeraar. Conclusie is dat de klant nog steeds niet weet hoeveel premie hij of zij er op achteruit gaat na een schade.
Bevindingen
- 5 treden terugval op bonus-malus bij 12 van de 34 verzekeraars
- 3-4 treden terugval op bonus-malus ladder bij 22 van de 34 verzekeraars
- Bij de meeste verzekeraars val je dus minder “treden” terug op de bonus-malus ladder dan de terugval van 5 schadevrije jaren. Dit zorgt voor onduidelijkheid voor de gevolgen van de premie.
- De bonus-malus ladder is verschillend bij verzekeraars. Niet elke trede is gelijk. Een trede 10 bij OHRA kan bijvoorbeeld een ander kortingspercentage hebben dan een trede 10 bij een andere verzekeraar.
De verzekeraar moet weliswaar iedereen gelijk terugzetten met 5 jaar na een schade, echter mogen zij zelf bepalen wat het gevolg is voor de bonus-malus ladder. Verzekeraars kunnen dit gebruiken door met elkaar te concurreren. Omdat je bij sommige verzekeraars maar 3 treden op de bonus-malus terugvalt kan het wellicht interessanter zijn voor consumenten om bij deze verzekeraars aan te sluiten. Echter voor het algemene beeld en de duidelijkheid richting de consument komt dit niet ten goede.
Bron: Geld
Autoverzekering met een goede bonus-malus ladder/no-claim korting?
Check OHRA of vergelijk.